Hatay'ın Koleksiyoner Tarihçisi, Fahreddin Osmanca'nın Kıymetli Bağışı
Hatay'ın tarihine ışık tutan ve şehrin kadim geçmişine dair önemli belgeleri bünyesinde barındıran kent tarihçisi Fahreddin Osmanca, değerli koleksiyonunu Türk Tarih Kurumuna bağışladı. Osmanca'nın bu anlamlı bağışı, Hatay'ın yakın tarihine dair önemli bir arşivi koruma altına almayı hedefliyor.
Fahreddin Osmanca, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde önceden görev yapmış bir isim olarak, Hatay'ın zengin tarihini yazmaya karar verdiğinde, belgelerle desteklenmiş bir araştırma yapma gerekliliğini hissetti. Ancak yeterli belgeye ulaşamaması üzerine küçük parçaları satın alarak koleksiyonculuğa adım atan Osmanca, on yıl içinde Hatay'ın çeşitli dönemlerine ait önemli belgeleri toplamayı başardı.
Ne yazık ki, 6 Şubat depremlerinde evinin yıkılması sonucu Osmanca, koleksiyonunun yarısını ancak kurtarabildi. Ancak bu felaket, onun kararlılığını kırmadı. Tarihi belgelerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına Osmanca, Türk Tarih Kurumuna elindeki koleksiyonu bağışladı.
Fahreddin Osmanca'nın araştırmalarına İskenderun'dan başlayarak, Antakya ve Hatay hakkındaki verilere ulaşma çabası, kısa sürede büyük bir zenginlik içinde kendini bulmasına yol açtı. Evini bir müzeye dönüştürmek zorunda kalan Osmanca, koleksiyonunu korumak için özel önlemler aldı.
Koleksiyonunu Türk Tarih Kurumuna bağışlayan Osmanca, Hatay'ın büyük önder Atatürk'ün "şahsi meselesi" olarak nitelendirdiği bir şehir olduğunu belirtiyor. Osmanca, bu bağışının Hatay'ın eski haline dönmesine katkı sağlayacağına inanıyor ve bir gün bu belgelerin yeniden toprağına dönüp müzede sergilenmesini umuyor.
Fahreddin Osmanca'nın bu anlamlı bağışı, gelecek kuşaklara Hatay'ın zengin tarihini aktarmak ve bir gün Hatay'da herkesin hasretini giderecek bir müzenin kurulmasına katkı sağlamak adına büyük bir adım olarak nitelendiriliyor. Türk Tarih Kurumu'nun arşivlerinde Osmanca'nın isminin ve koleksiyonunun yer alacak olması, onun için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır.
Benzer Haberler
HBB’den rehabilitasyon çalışmaları
UZM. DR. BURAK EMEKLİ PALMİYE’DE
ÇEVRE TEMALI ERASMUS+ PROJESİNİN BAŞLANGIÇ TOPLANTISI BÜKREŞ’TE YAPILDI
HBB’DEN TARIMSAL ÜRETİME DESTEK
“HATAY’DA YOL DİYE BİR SORUN KONUŞULMAYACAK”
GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN İGC’YE ZİYARET
Hatayspora Haluk Levent desteği
Türkiye’nin en güneyinde bereketli hasat