Hatay’da Kapya Biber Hasadı ve Kurutma Geleneği
Türkiye’nin verimli topraklarından biri olan Hatay, meyve ve sebze çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Özellikle zeytin üretimiyle tanınan Altınözü ilçesinde, kapya biber hasadında sona gelindi. İlçenin biber üretiminde önemli bir yere sahip olan Yenihisar Mahallesi’nde, hasat edilen biberlerin ardından kurutma süreci başladı.
Toplanan biberler, ay boyunca iplere dizilerek evlerin damlarına ve balkonlarına asılıyor. Bu kurutma işlemi, mahalle sakinleri için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Geçen yıl bir demeti 300 ila 350 TL arasında satılan kurutmalık biberler, bu yıl 500 TL civarında alıcı buluyor. Bu yıl, biber hasadının oldukça verimli geçmesiyle birlikte, geçen yıl 10 bin demet olan üretim miktarı, 15 ila 20 bin demete çıkarak neredeyse iki katına ulaştı.
Kurutmalık kapya biberlerin evlerin damlarında ve balkonlarındaki görüntüsü, adeta bir görsel şölen sunarak köyü kırmızıya bürüdü. Bu eşsiz manzara, dron ile havadan görüntülendi, izleyenleri etkileyen bir görüntü oluşturdu.
“KURUTMALIK BİBERLERİN BİR DEMETİ 500 TL CİVARINDA SATILIYOR”
Geçen yıla göre bu yıl daha fazla kurutmalık biber üreten Edvan Öztürk, biberlerin meşakkatli yolculuğuna Şubat ayında başladıklarını belirtiyor. Öztürk, “Biberler, yaklaşık iki ay sonra kırmızılaştığında toplanıyor. Kırık biberler salçalık ve toz biberlik olarak kullanılırken, sağlam olanlar kurutmalık olarak değerlendiriliyor. Yenihisar Mahallesi’nin geçim kaynaklarından biri de bu kurutmalık biberler. Yaptığımız kurutmalık biberler, Türkiye genelinde satışa sunuluyor. Kurutmalık biberlerin bir demeti 500 TL civarında alıcı buluyor. Biberler toplandıktan sonra iki ay içerisinde kuruyor ve bu kurutulan biberler, özellikle köftelik yemeklerde ve salçalık biberlerde kullanılıyor. Bu dönemlerde mahallemiz, ‘kırmızı köy’ olarak anılıyor. Biberlerin acısı, ellerden başlasa da insanlar ekmek parası kazanmak için bu zorluğa katlanıyor. Bu yıl hasat oldukça iyi geçti. Geçen yıl burada 10 bin demet biber üretilmişti, bu yıl ise 15 ila 20 bin demetle üretim neredeyse iki katına çıktı.” şeklinde konuştu.
Kurutmalık biberlerin mahalle ekonomisindeki önemine değinen Cuma Öztürk ise, “Bizim burada genellikle biber işleriyle uğraşılır. Biberler, geçim kaynağımız olduğu için her evin damında ve balkonunda bulunur. Geyik boynuzu dediğimiz biber cinsini topladıktan sonra iki ay içerisinde kuruyor. Geçen yıl kurutmalık biberi 300 ila 350 TL arasında satarken, bu yıl ise 500 TL civarında satılıyor. Kurutmalık biber üretimimiz geçen yıla göre oldukça arttı. Örneğin, geçen yıl 500 demet üretirken bu yıl bin demet biber ürettik. Her yıl bu zamanlarda, tüm damlar ve balkonlar kıpkırmızı oluyor.” ifadelerini kullandı.
Benzer Haberler
Arsuz’da Dünya Engelliler Günü Coşkuyla Kutlandı
Reyhanlı’da Kadınlar Biçki Dikiş Kurslarıyla Üretiyor
Arsuz’da Anlamlı Farkındalık Etkinliği
Suriyelilerin Umutlu Dönüşü Başladı
İskenderun Emlakçılar Derneği’nden Gazeteciler Cemiyeti’ne Ziyaret
Erzin’de Çay Islahı ve Köprü Projesi İçin Temel Atıldı
AK Parti Milletvekili Özel’den İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ne Ziyaret
İskenderun Belediyesi Kadın Hentbol Takımı İlk Yarıyı Lider Tamamladı